item1

Zaterdag 4 oktober was een heldere, maar koude dag. Toch trotseerde aan groot aantal mensen de noordenwind.

Zondag 12 oktober was een milde zonnige herfstdag. Over beide dagen verdeeld was er een talrijk en aandachtig publiek.

ml2455publiekopening ml2440pienopeningv2 ml2461baniers
FOTO’S  MICHEL LUIJBEN

In de Ledevaertkerk hield Mart Hendrickx een bevlogen openingswoord namens de gemeente Alphen-Chaam en overhandigde een bloemetje aan Pien Storm van Leeuwen, organisator van Ontmoetingen langs het water.

Annemiek van de Geijn speelde de meeslepende muziek die zij componeerde bij gedichten van Albert Hagenaars, Olaf Douwes Dekker en Pien Storm van Leeuwen. De dichters droegen de poëzie voor.

ml2454annemiekvdG
FOTO MICHEL LUIJBEN

In de Ledevaertkerk exposeerde de Iraakse kunstenaar Jalal Alwan. De hier afgebeelde werken dragen de namen ‘The Breath’ (links) en ‘Contact to Heaven’ (rechts).

p382theBreath p381contactHv3
FOTO MICHEL LUIJBEN ml2464ruudv2 p60393ruudschuurkerkv2

Op 4 oktober vertelde Ruud Ringers in de schuurkerk nabij de Pelicaenhoeve over de historische achtergrond ervan. Hij gaf uitleg bij de perspectiefkijker die hij voor de schuurkerk gemaakt heeft, bij de tegel met pelikanen en bij de dichtregels in de stenen banken in de fundamenten.

p60468miekC p60470miekC

Op 12 oktober exposeerde Miek Coppens Jacobsladders in het huisje van de Chaamse kip bij de schuurkerk. Ook vertelde zij over de historie van de plek.

p60475vlinderven p20749FransABroc

Op 12 oktober vertelde Frans A Brocatus bij de poosplaats aan het Vlinderven over de historische betekenis van de leem in de bodem en droeg er gedichten voor.

stilte intallAnnev2 annegedichtpien

‘Wees gegroet’ van Anne Pillen. Een installatie en videoportret geïnspireerd door de Mariaverering bij het kapelletje Maria Ter Sneeuw in Chaam. Gedicht van Pien Storm van Leeuwen.

p60476beekdal

Onderweg voert de route langs het dal van de Chaamse Beek

p60478jasperM

Aan de rand van het Goudbergven draagt Jasper Mikkers gedichten voor en vertelt iets over de historie van dit bijzondere ven dat gevormd werd in de laatste IJstijd.

goudbergvenv2a ml2476bankYNe FOTO MICHEL LUIJBEN

Het Goudbergven gezien vanaf de oostzijde. Rechts de poëziebank aan de Bergweg met een gedicht van Y.Né. Hieronder het Goudbergven gezien van de westzijde, met in het midden een drijvend eiland van levend trilveen.

goudbergvenv2
p60489pien p706bergwegkeiv2

In Strijbeek aan de Bergweg vertelde Pien Storm van Leeuwen over beken als natuurlijke grens. Hoe dat in 1648 een rol speelde bij de opsplitsing van het hertogdom Brabant in een Rooms Katholiek Spaans Brabant, en een Protestants StaatsBrabant. Daarna over de slag bij de Strijbeekse Beek met de elite-eenheid van Napoleon en de invloed van de Fransen op de scheiding tussen Kerk en Staat in de Nederlanden. Pien droeg ook gedichten voor die geïnspireerd waren door de plek.

FOTO JOHAN ABBINK ja1990videoAnne

In het oudste gedeelte van het klooster Kapucijnen in Meersel-Dreef geeft Anne pillen toelichting bij ‘Verstild Leven’. Het is een videoportret van de paters binnen de muren van het klooster.

markMDv2
p60417albertH bankAlbH

Op 4 oktober vertelde Albert Hagenaars bij de grenspaal aan de Mark over de plek en leest er gedichten. Een van zijn gedichten staat op de poëziebank aan de overkant van de Mark.

p60412blandinetheo wk2573orangerie FOTO WESSEL KEIZER

Op 4 oktober zongen Blandine, als verdwaalde markenster, en Theo Beyers, als dolende Lancier Rouge uit het leger van Napoleon, Franse chansons in de orangerie van Domaine D’Heerstayen.

p60519markgrensv3 MargotMaaskant

Op 12 oktober schilderde Margot Maaskant het riviergezicht van de Mark, nabij de grenspaal.

FOTO MICHEL LUIJBEN ml2509lauranT

De historicus en keltoloog Lauran Toorians vertelde op 4 oktober bij de voorde door de Kerselse Beek over de vroege historie van deze streek vanaf de Romeinse tijd en over keltische invloeden in nog bestaande namen.

Over de vondst van een altaar van de pre-christelijke godin Dea Sandraudiga

p60433laurensS

Laurens Siebers vertelde aan de Mark, ter hoogte van De Blauwe Kamer, over markeringen en structuren in het door mensen veranderde landschap. Het was op 4 oktober te windering om te schilderen, maar Laurens maakte eerder aquarellen van het landschap ter plekke, die hij aan de belangstellenden toonde.

p443markblaucamerv2

Een late namiddagzon boven de Mark.

p60445tvOmrBrab

Bij het scheiden van de markt wordt Laurens Siebers opgewacht door een cameraploeg van Omroep Brabant tv en staat hij twee late bezoeksters te woord.

FOTO’S MICHEL LUIJBEN ml2516olafbart

Op het landgoed ’t Ulvenhart draagt Olaf Douwes Dekker gedichten voor en improviseert Bart Welten op de piano.

p60523mariaelly p60526orangerie
p60534orangerie

Ontmoetingen langs het water 2008 werd op 12 oktober afgesloten met zang en voordracht van teksten van de 13-eeuwse begijn, mystica en dichteres Hadewijch door Maria Wieggers, op de luit begeleid door Elly van Munster, in de orangerie van Domaine D’Heerstayen.

Napraten en genieten van een glas uit de wijngaarden van het wijngoed.

Ontmoetingen Langs het water kwam mede tot stand dankzij de financiële steun van:

Provincie Noord-Brabant in het kader van Religieus Erfgoed 2008 en Schatten van Brabant,

Gemeente Alphen-Chaam

Rabobank De Zuidelijke Baronie.

Concept en tekst: Pien Storm van Leeuwen

Vormgeving en foto‘s (tenzij anders vermeld): Jan Willem Storm van Leeuwen

Organisatie: Pien Storm van Leeuwen, Stichting TrajarT

 

Met dank aan dr. Karel Leenders, Jan Huijbrechts, Lauran Toorians, Heemkundekring Ledevaert, Heemkundekring Paulus van Daesdonck en Waterschap Brabantse Delta voor historische informatie.

De Mark en de stad Ontmoetingen contact links Traject home poosplaatsen reisverhaal Ontmoetingen 2008